Pregària del Papa Francesc a St. Pere del Vaticà, amb motiu del Covid-19

PREGÀRIA DEL PAPA FRANCESC EN TEMPS D’EPIDÈMIA

“Al capvespre” (Mc 4,35). Així comença l’Evangeli que hem escoltat. Des de fa algunes setmanes sembla que tot s’ha enfosquit. Denses tenebres han cobert les nostres places, carrers i ciutats; s’han anat apoderant de les nostres vides omplint tot d’un silenci que ensordeix i un buit desolador que paralitza tot al seu pas: es batega en l’aire, se sent en els gestos, ho diuen les mirades. Ens trobem espantats i perduts. Com els deixebles de l’Evangeli, ens ha sorprès una tempesta inesperada i furiosa. Ens hem adonat que estàvem en la mateixa barca, tots fràgils i desorientats; però, al mateix temps, importants i necessaris, tots cridats a remar junts, tots necessitats de confortar-nos mútuament. En aquesta barca, hi som tots. Com aquells deixebles, que parlen amb una única veu i amb angoixa diuen: “Ens enfonsem” (cf. v. 38), també nosaltres hem descobert que no podem seguir cadascun pel nostre compte, sinó només junts.

És fàcil identificar-nos amb aquesta història. Allò que és difícil és entendre l’actitud de Jesús. Mentre els deixebles, lògicament, estaven alarmats i desesperats, Ell romania en popa, a la part de la barca que primer s’enfonsa. I, què fa? Tot i l’enrenou i el bullici, dormia tranquil, confiat en el Pare -és l’única vegada en l’Evangeli que Jesús apareix dormint-. Després que el despertessin i que calmés el vent i les aigües, es va dirigir als deixebles amb un to de retret: “Per què teniu por? Encara no teniu fe?” (v. 40).

Intentem entendre-ho. En què consisteix la manca de fe dels deixebles que es contraposa a la confiança de Jesús? Ells no havien deixat de creure en Ell; de fet, el van invocar. Però vegem com l’invoquen: “Mestre, no et fa res que ens enfonsem?” (v. 38). No et fa res: van pensar que Jesús es desinteressava d’ells, que no els prestava atenció. Entre nosaltres, en les nostres famílies, el que fa més mal és quan sentim dir: “És que no t’importo?”. És una frase que fereix i desferma tempestes al cor. També haurà sacsejat Jesús, perquè a Ell li importem més que a ningú. De fet, un cop invocat, salva els seus deixebles desconfiats.

La tempesta desemmascara la nostra vulnerabilitat i deixa al descobert aquestes falses i supèrflues seguretats amb les quals havíem construït les nostres agendes, els nostres projectes, rutines i prioritats. Ens mostra com havíem deixat adormit i abandonat allò que alimenta, sosté i dóna força a la nostra vida i la nostra comunitat. La tempesta posa al descobert tots els intents d’encaixonar i oblidar el que ha nodrit l’ànima dels nostres pobles; totes aquelles temptatives d’anestesiar amb aparents rutines “salvadores”, incapaços d’apel·lar a les nostres arrels i evocar la memòria dels nostres avis, privant-nos així de la immunitat necessària per fer front a l’adversitat.

Amb la tempesta, ha caigut el maquillatge d’aquests estereotips amb què disfressàvem els nostres egos sempre pretensiosos de voler aparentar; i ha deixat al descobert, una vegada més, aquella (beneïda) pertinença comuna de la qual no podem ni volem evadir-nos; aquella pertinença de germans.

“Per què teniu por? Encara no teniu fe?”. Senyor, aquesta tarda la vostra Paraula ens interpel·la i es dirigeix a tots. En el nostre món, que Tu estimes més que nosaltres, hem avançat ràpidament, sentint-nos forts i capaços de tot. Cobdiciosos de guanys, ens hem deixat absorbir per allò material i trastornar per la pressa. No ens hem aturat davant les teves crides, no ens hem despertat davant guerres i injustícies del món, no hem escoltat el crit dels pobres i del nostre planeta greument malalt. Hem continuat impertorbables, pensant a mantenir-nos sempre sans en un món malalt. Ara, mentre estem en mars agitats, et supliquem: “Desperta, Senyor”.

“Per què teniu por? Encara no teniu fe?”. Senyor, ens dirigeixes una crida, una crida a la fe. Que no és tant creure que Tu existeixes, sinó anar cap a tu i confiar en tu. En aquesta Quaresma ressona la teva crida urgent: “Convertiu-vos”, “torneu a mi de tot cor” (Jl 2,12). Ens crides a prendre aquest temps de prova com un temps d’elecció. No és el moment de la teva opinió, sinó del nostre judici: el temps per triar entre el que compta veritablement i el que passa, per separar el que és necessari del que no ho és. És el temps de restablir el rumb de la vida cap a tu, Senyor, i cap als altres. I podem mirar tants companys de viatge que són exemplars, que, davant la por, han reaccionat donant la pròpia vida. És la força operant de l’Esperit vessada i plasmada en valents i generoses entregues. És la vida de l’Esperit capaç de rescatar, valorar i mostrar com les nostres vides estan teixides i sostingudes per persones comunes -correntment oblidades- que no apareixen en portades de diaris i de revistes, ni en les grans passarel·les de l’últim xou però, sense cap mena de dubtes, estan escrivint avui els esdeveniments decisius de la nostra història: metges, infermers i infermeres, encarregats de reposar els productes en els supermercats, netejadores, cuidadores, transportistes, forces de seguretat, voluntaris, sacerdots, religioses i tants i tants altres que han comprès que ningú no se salva sol. Davant el sofriment, on es mesura el veritable desenvolupament dels nostres pobles, descobrim i experimentem la pregària sacerdotal de Jesús: “Que tots siguin u” (Jn 17,21). Quanta gent cada dia demostra paciència i infon esperança, cuidant-se de no sembrar pànic sinó coresponsabilitat. Quants pares, mares, avis i àvies, docents mostren als nostres nens, amb gestos petits i quotidians, com enfrontar i transitar una crisi readaptant rutines, aixecant mirades i impulsant l’oració. Quantes persones resen, ofereixen i intercedeixen pel bé de tots. L’oració i el servei silenciós són les nostres armes vencedores.

“Per què teniu por? Encara no teniu fe?”. El començament de la fe és saber que necessitem la salvació. No som autosuficients; sols, ens enfonsem. Necessitem el Senyor com els antics mariners les estrelles. Convidem Jesús a la barca de la nostra vida. Donem-li els nostres temors, perquè els venci. Com els deixebles, experimentarem que, amb Ell a bord, no naufraga. Perquè aquesta és la força de Déu: convertir en una cosa bona tot el que ens passa, fins i tot les coses dolentes. Ell porta serenitat en les nostres tempestes, perquè amb Déu la vida mai no mor.

El Senyor ens interpel·la i, enmig de la nostra tempesta, ens convida a despertar i a activar aquesta solidaritat i esperança capaç de donar solidesa, contenció i sentit a aquestes hores on tot sembla naufragar. El Senyor es desperta per despertar i revifar la nostra fe pasqual. Tenim una àncora: en la seva Creu hem estat salvats. Tenim un timó: en la seva Creu hem estat rescatats. Tenim una esperança: en la seva Creu hem estat guarits i abraçats perquè ningú ni res ens separi del seu amor redemptor. Enmig de l’aïllament on estem patint la falta dels afectes i de les trobades, experimentant la manca de tantes coses, escoltem un cop més l’anunci que ens salva: ha ressuscitat i viu al nostre costat. El Senyor ens interpel·la des de la seva creu a retrobar la vida que ens espera, a mirar aquells que ens reclamen, a potenciar, reconèixer i incentivar la gràcia que ens habita. No apaguem la flama fumejant (cf. Is 42,3), que mai no emmalalteix, i deixem que revifi l’esperança.

Abraçar la seva creu és animar-se a abraçar totes les contrarietats del temps present, abandonant per un instant el nostre afany d’omnipotència i possessió per donar-li espai a la creativitat que només l’Esperit és capaç de suscitar. És animar-se a motivar espais on tothom pugui sentir-se convocats i permetre noves formes d’hospitalitat, de fraternitat i de solidaritat. En la seva creu hem estat salvats per allotjar l’esperança i deixar que sigui ella qui enforteixi i sostingui totes les mesures i camins possibles que ens ajudin a cuidar-nos i a tenir cura. Abraçar el Senyor per abraçar l’esperança. Aquesta és la força de la fe, que allibera de la por i dóna esperança.

“Per què teniu por? Encara no teniu fe?”. Estimats germans i germanes: Des d’aquest lloc, que narra la fe pètria de Pere, aquest vespre m’agradaria confiar-vos tots al Senyor, a través de la intercessió de la Verge, salut del seu poble, estrella del mar tempestuós. Des d’aquesta columnata que abraça Roma i el món, vindrà damunt vostre, com una abraçada consoladora, la benedicció de Déu. Senyor, beneeix el món, dóna salut als cossos i consola els cors. Ens demanes que no sentim por. Però la nostra fe és feble i tenim por. Per tu, Senyor, no ens abandonis a mercè de la tempesta. Repeteixes de nou: “No tingueu por” (Mt 28,5). I nosaltres, juntament amb Pere, “descarreguem en tu tot el nostre aclaparament, perquè Tu tens cura de nosaltres” (cf. 1Pe 5,7).

Francesc, papa

Meditació durant la pregària feta a l’atri

de la Basílica de Sant Pere, 27 de març de 2020

 

 

5.687 comments

 1. I simply want to tell you that I am just very new to blogs and honestly loved you’re web page. Very likely I’m planning to bookmark your website . You absolutely have excellent articles. Regards for sharing with us your website page.

 2. Obviously I like your web site, but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform you. Nevertheless I will surely come again again!

 3. Aw, it was a really nice post. In notion I have to put in place writing like this additionally – spending time and actual effort to have a top notch article… but what can I say… I procrastinate alot and also by no indicates apparently go carried out.

 4. Hello fantastic blog! Does running a blog similar to this require a massive amount work? I have no expertise in coding but I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, should you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I know this is off subject but I simply wanted to ask. Thanks a lot!

 5. There are absolutely a great deal of details like that to think about. That is a terrific indicate bring up. I offer the ideas over as general inspiration but clearly there are concerns like the one you raise where the most vital thing will certainly be working in sincere good faith. I don?t know if finest methods have actually emerged around things like that, but I make sure that your work is plainly determined as a fair game. Both children and also women feel the influence of simply a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 6. The next time I review a blog, I really hope that it does not disappoint me as long as this set. I suggest, I understand it was my selection to review, but I really thought youd have something interesting to state. All I hear is a lot of grumbling concerning something that you might take care of if you werent too busy seeking attention.

 7. An interesting conversation is worth remark. I assume that you should compose a lot more on this subject, it could not be a forbidden topic yet generally people are inadequate to speak on such subjects. To the following. Cheers

 8. Oh my goodness! an outstanding article dude. Thank you However I am experiencing concern with ur rss. Don?t understand why Not able to sign up for it. Is there anyone getting identical rss trouble? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 9. I?d have to contact you right here. Which is not something I typically do! I enjoy reading an article that will make individuals believe. Likewise, many thanks for allowing me to comment!

 10. I need to to thank you for this excellent read!! I absolutely loved every bit of it. I’ve got you saved as a favorite to check out new things you post…

 11. I blog quite often and I seriously thank you for your content. Your article has really peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed too.

 12. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he actually ordered me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this issue here on your web page.

 13. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 14. I blog frequently and I really appreciate your content. The article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 15. Can I simply say what a relief to uncover a person that actually understands what they are discussing on the internet. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More people must read this and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular because you surely have the gift.

 16. I blog quite often and I seriously thank you for your information. This great article has really peaked my interest. I will book mark your site and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 17. I?d have to get in touch with you here. Which is not something I typically do! I take pleasure in checking out a message that will certainly make individuals believe. Also, many thanks for allowing me to comment!

 18. Hello there, I do believe your site could be having internet browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic website!

 19. Aw, this was an incredibly nice post. Finding the time and actual effort to create a really good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get nearly anything done.

 20. I blog often and I really thank you for your information. This great article has truly peaked my interest. I will bookmark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 21. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 22. Howdy! This blog post couldn’t be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll forward this information to him. Fairly certain he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 23. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll send this information to him. Pretty sure he’ll have a great read. I appreciate you for sharing!

 24. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

 25. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for something regarding this.

 26. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my hunt for something relating to this.

 27. This is the right website for anyone who hopes to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that has been discussed for ages. Wonderful stuff, just wonderful!

 28. I blog often and I genuinely appreciate your information. This great article has really peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too.

 29. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

 30. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 31. Next time I read a blog, Hopefully it does not fail me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, nonetheless I really believed you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you weren’t too busy looking for attention.

 32. I really love your website.. Great colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own website and would love to learn where you got this from or what the theme is called. Many thanks!

 33. Aw, this was an exceptionally good post. Taking the time and actual effort to make a superb article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 34. You’re so cool! I do not think I have read through a single thing like that before. So good to discover another person with some original thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This site is something that’s needed on the internet, someone with a little originality!

 35. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

 36. Hi! I could have sworn I’ve visited this site before but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 37. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be interesting to read content from other authors and practice a little something from their sites.

 38. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am going through problems with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody having similar RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 39. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 40. Having read this I believed it was really enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 41. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive four emails with the same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Thank you!

 42. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my search for something concerning this.

 43. Can I just say what a comfort to discover an individual who truly understands what they are talking about online. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular because you certainly have the gift.

 44. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 45. After I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Thanks a lot!

 46. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 47. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I am going to return once again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 48. Can I simply say what a comfort to uncover someone who actually knows what they are talking about on the net. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people must read this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you certainly have the gift.

 49. I blog quite often and I really appreciate your content. The article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed as well.

 50. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to come back once again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 51. You made some good points there. I checked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 52. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something too few people are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my search for something relating to this.

 53. I blog quite often and I truly thank you for your content. Your article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

 54. You made some suitable points there. I looked on the net for the concern and also discovered most individuals will go along with with your website.

 55. Right here is the perfect website for anybody who wishes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that’s been written about for years. Wonderful stuff, just great!

 56. After looking at a handful of the articles on your blog, I honestly like your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my web site too and tell me what you think.

 57. I blog quite often and I seriously appreciate your content. This article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

 58. Hi there! I could have sworn I’ve been to this web site before but after looking at many of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 59. After looking over a number of the blog posts on your site, I truly like your technique of writing a blog. I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please visit my web site as well and tell me your opinion.

 60. After looking over a few of the articles on your website, I truly appreciate your technique of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and let me know what you think.

 61. The next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I really thought you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you were not too busy searching for attention.

 62. After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Cheers!

 63. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be helpful to read through content from other writers and use a little something from their websites.

 64. You are so interesting! I don’t believe I’ve truly read anything like that before. So great to discover somebody with genuine thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is needed on the internet, someone with some originality!

 65. I blog quite often and I really appreciate your information. This article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed too.

 66. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something that too few people are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this during my hunt for something relating to this.

 67. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I really hope to check out the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now 😉

 68. This is the right website for everyone who would like to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that’s been discussed for years. Great stuff, just wonderful!

 69. After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Thanks a lot!

 70. Hello there! This article couldn’t be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll forward this information to him. Fairly certain he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

 71. Hello, I think your website may be having web browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent blog!

 72. This is the appropriate blog for any individual who wants to find out about this topic. You realize so much its nearly difficult to say with you (not that I actually would want?HaHa). You most definitely placed a brand-new spin on a topic thats been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful!

 73. Can I simply say what a relief to uncover a person that truly knows what they’re talking about on the internet. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of the story. I can’t believe you are not more popular since you surely have the gift.

 74. This is the right blog for anybody who wants to understand this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been written about for many years. Great stuff, just excellent!

 75. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been conducting a little research on this. And he actually bought me breakfast because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this topic here on your internet site.

 76. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be helpful to read through articles from other writers and use something from their websites.

 77. Hi there, I do think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, fantastic blog!

 78. After exploring a handful of the articles on your blog, I seriously appreciate your technique of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and tell me how you feel.

 79. Right here is the right website for everyone who really wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been written about for decades. Great stuff, just wonderful!

 80. Your style is unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this page.

 81. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am encountering problems with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting identical RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

 82. After checking out a few of the blog posts on your web page, I really like your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and let me know what you think.

 83. I have to thank you for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own site now 😉

 84. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 85. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am having problems with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having similar RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 86. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now 😉

 87. I blog quite often and I seriously thank you for your information. This great article has really peaked my interest. I will take a note of your blog and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

 88. A fascinating discussion is worth comment. I do think that you ought to publish more about this topic, it may not be a taboo matter but generally people do not talk about such issues. To the next! Kind regards!!

 89. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉

 90. After looking into a handful of the articles on your website, I honestly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site too and tell me what you think.

 91. Can I just say what a relief to find somebody who actually recognizes what theyre discussing on the net. You certainly know just how to bring a concern to light as well as make it important. Even more people require to read this as well as understand this side of the story. I cant think youre not extra popular due to the fact that you certainly have the gift.

 92. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing a little homework on this. And he actually bought me breakfast because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this topic here on your web page.

 93. Hi! I could have sworn I’ve visited this web site before but after looking at many of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 94. Greetings, I believe your web site could be having internet browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent website!

 95. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that too few men and women are speaking intelligently about. I am very happy that I found this during my search for something regarding this.

 96. Having read this I believed it was very informative. I appreciate you spending some time and effort to put this short article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 97. Hello, I believe your web site might be having browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Apart from that, great website!

 98. I was extremely pleased to find this website. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely loved every part of it and i also have you saved as a favorite to look at new things on your web site.

 99. Oh my benefits! an incredible short article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing concern with ur rss. Don?t know why Not able to subscribe to it. Is there anybody getting the same rss problem? Any individual who recognizes kindly respond. Thnkx

 100. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I will return once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 101. Howdy! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 102. I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own personal blog and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Cheers!

 103. Youre so amazing! I don’t expect Ive check out anything similar to this before. So nice to discover someone with some original thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this internet site is something that is required online, someone with a little creativity. helpful task for bringing something brand-new to the net!

 104. This web site is truly a walk-through for all of the info you desired regarding this and also didn?t understand who to ask. Peek right here, and you?ll certainly uncover it.

 105. I am frequently to blog writing as well as i truly value your material. The article has truly peaks my passion. I am going to bookmark your site and keep looking for brand-new info.

 106. What you published was very reasonable. But, what about this? what if you composed a catchier title? I ain’t saying your information is not solid., but what if you added a title that grabbed folk’s attention? I mean BLOG_TITLE is kinda boring. You ought to look at Yahoo’s home page and note how they create news titles to grab viewers to open the links. You might add a related video or a picture or two to grab people interested about everything’ve written. Just my opinion, it might bring your posts a little livelier.

 107. The following time I read a blog site, I really hope that it doesn’t dissatisfy me as high as this one. I imply, I know it was my selection to read, but I actually assumed youd have something fascinating to say. All I listen to is a bunch of grumbling concerning something that you could repair if you werent also busy seeking attention.

 108. A fascinating discussion is worth comment. I assume that you should write more on this topic, it might not be a frowned on subject yet typically people are insufficient to speak on such subjects. To the next. Cheers

 109. Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  quick. I’m thinking about making my own but I’m
  not sure where to start. Do you have any points or suggestions?
  Appreciate it

 110. Youre so great! I do not mean Ive read anything like this before. So good to discover someone with some original ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is something that is needed on the internet, somebody with a little creativity. valuable task for bringing something brand-new to the internet!

 111. This is the ideal blog site for any individual that intends to discover this topic. You recognize a lot its virtually difficult to suggest with you (not that I in fact would want?HaHa). You most definitely placed a new spin on a subject thats been written about for years. Excellent things, just terrific!

 112. I?m satisfied, I must say. Truly hardly ever do I come across a blog site that?s both educative and also entertaining, as well as let me inform you, you have actually struck the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is something that inadequate individuals are speaking wisely around. I am really pleased that I stumbled across this in my look for something connecting to this.

 113. I was really delighted to discover this web-site. I intended to thanks for your time for this terrific read!! I most definitely delighting in every little bit of it and I have you bookmarked to look into brand-new things you post.

 114. Great post. I learn something more difficult on various blog sites day-to-day. It will always be boosting to review content from various other writers and also practice a something from their store. I?d favor to make use of some with the content on my blog site whether you don?t mind. Natually I?ll offer you a web link on your web blog site. Many thanks for sharing.

 115. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to
  say that I’ve really enjoyed browsing your
  blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope
  you write again very soon!

 116. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more
  often. Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!
  cheap flights 31muvXS

 117. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts
  on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually
  stumbled upon this site. Studying this info So i am happy to convey that
  I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I so much no doubt will make sure to don?t put out of
  your mind this website and give it a look regularly.

 118. The next time I review a blog site, I really hope that it doesn’t disappoint me as high as this set. I mean, I know it was my option to review, however I really thought youd have something interesting to state. All I listen to is a lot of whimpering about something that you might repair if you werent as well hectic trying to find attention.

 119. Aw, this was a truly good blog post. In suggestion I wish to put in composing such as this in addition? requiring time as well as actual effort to make a great short article? however what can I state? I hesitate alot and also by no means seem to get something done.

 120. I discovered your blog website on google as well as inspect a few of your early messages. Continue to keep up the great operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking onward to reading more from you later on!?

 121. There are some fascinating moments in this article however I don?t understand if I see all of them center to heart. There is some validity yet I will certainly take hold point of view up until I check out it additionally. Great write-up, thanks and we want much more! Included in FeedBurner as well

 122. After research a few of the article on your site currently, as well as I truly like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list as well as will be checking back soon. Pls look into my internet site also and also let me recognize what you think.

 123. I?m amazed, I should say. Truly hardly ever do I encounter a blog site that?s both informative and amusing, and let me tell you, you have actually hit the nail on the head. Your concept is exceptional; the issue is something that not nearly enough individuals are talking wisely around. I am very happy that I came across this in my search for something relating to this.

 124. If Japan is neck of the woods of excellent site to corrupt cialis online forum regional anesthesia’s can provides, in earliest, you are in use accustomed to to be a Diagnosis: you are elevated to other treatment the discontinuation to take picky as it most. generic name for sildenafil Siaoee azldnm

 125. There are certainly a great deal of details like that to consider. That is an excellent indicate raise. I offer the ideas over as general ideas but clearly there are inquiries like the one you bring up where one of the most essential point will be working in truthful good faith. I don?t understand if ideal techniques have actually emerged around points like that, however I am sure that your task is clearly identified as a fair game. Both boys and women really feel the impact of simply a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 126. Can I just state what an alleviation to locate someone who in fact knows what theyre talking about online. You definitely understand just how to bring a problem to light and make it important. Even more people need to read this as well as comprehend this side of the tale. I angle think youre not extra preferred since you definitely have the gift.

 127. Can I simply claim what a relief to discover someone that in fact knows what theyre speaking about on the internet. You definitely understand how to bring a problem to light and also make it vital. More people require to read this and also recognize this side of the story. I angle think youre not extra prominent because you absolutely have the present.