Missatge per la Quaresma 2020, del Papa Francesc

MISSATGE DEL SANT PARE FRANCESC PER A LA QUARESMA 2020

 

«Us ho demanem en nom de Crist: reconcilieu-vos amb Déu!» (2Co 5,20)

Estimats germans i germanes:

El Senyor ens torna a concedir aquest any un temps propici per a preparar-nos a celebrar amb el cor renovat el gran Misteri de la mort i resurrecció de Jesús, fonament de la vida cristiana personal i comunitària. Hem de tornar contínuament a aquest Misteri, amb la ment i amb el cor. De fet, aquest Misteri no deixa de créixer en nosaltres en la mesura que ens deixem involucrar pel seu dinamisme espiritual i l’abracem, responent de manera lliure i generosa.

 

 1. El Misteri pasqual, fonament de la conversió

L’alegria del cristià brolla de l’escolta i de l’acceptació de la Bona Notícia de la mort i resurrecció de Jesús: el kerygma. En ell es resumeix el Misteri d’un amor «tan real, tan veritable, tan concret, que ens ofereix una relació plena de diàleg sincer i fecund» (Exhort. Ap. Christus vivit, 117). Qui creu en aquest anunci rebutja la mentida de pensar que som nosaltres els que donem origen a la nostra vida, mentre que en realitat neix de l’amor de Déu Pare, de la seva voluntat de donar la vida en abundància (Jn 10,10). En canvi, si preferim escoltar la veu persuasiva del «pare de la mentida» (Jn 8,45) correm el risc d’enfonsar-nos en l’abisme de l’absurditat, experimentant l’infern ja aquí a la terra, com lamentablement ens testimonien molts fets dramàtics de l’experiència humana personal i col·lectiva.

Per això, en aquesta Quaresma 2020 voldria dirigir a tots i cada un dels cristians el que ja vaig escriure als joves en l’Exhortació apostòlica Christus vivit. «Mira els braços oberts de Crist crucificat, deixa’t salvar una vegada i una altra. I quan t’acostis a confessar els teus pecats, creu fermament en la seva misericòrdia que t’allibera de la culpa. Contempla la seva sang vessada amb tant d’afecte i deixa’t purificar per ella. Així podràs renéixer, una vegada i una altra» (n. 123). La Pasqua de Jesús no és un esdeveniment del passat: pel poder de l’Esperit Sant és sempre actual i ens permet mirar i tocar amb fe la carn de Crist en tantes persones que sofreixen.

 

 1. Urgència de conversió

És saludable contemplar més a fons el Misteri pasqual, pel qual hem rebut la misericòrdia de Déu. L’experiència de la misericòrdia, efectivament, és possible només en un «cara a cara» amb el Senyor crucificat i ressuscitat «que em va estimar i es va lliurar per mi» (Ga 2,20). Un diàleg de cor a cor, d’amic a amic. Per això la pregària és tan important en el temps quaresmal. Més que un deure, ens mostra la necessitat de correspondre a l’amor de Déu, que sempre ens precedeix i ens sosté.

De fet, el cristià resa amb la consciència de ser estimat sense merèixer-ho. La pregària pot assumir formes diferents, però el que veritablement compta als ulls de Déu és que penetri dins nostre, fins arribar a tocar la duresa del nostre cor, per convertir-lo cada vegada més al Senyor i a la seva voluntat.

Així doncs, en aquest temps favorable, deixem-nos guiar com Israel en el desert (cf. Os 2,16), per tal de poder escoltar finalment la veu del nostre Espòs, perquè ressoni en nosaltres amb més profunditat i disponibilitat. Com més ens deixem fascinar per la seva Paraula, més aconseguirem experimentar la seva misericòrdia gratuïta cap a nosaltres. No deixem passar en va aquest temps de gràcia, amb la il·lusió presumptuosa que som nosaltres els que decidim el temps i la manera de la nostra conversió a Ell.

 

 1. L’apassionada voluntat de Déu de dialogar amb els seus fills

El fet que el Senyor ens ofereixi un cop més un temps favorable per a la nostra conversió mai hem de donar-ho per descomptat. Aquesta nova oportunitat hauria de suscitar en nosaltres un sentit de reconeixement i sacsejar el nostre ensopiment. Tot i la presència —de vegades dramàtica— del mal en la nostra vida, com en la vida de l’Església i del món, aquest espai que se’ns ofereix per a un canvi de rumb manifesta la voluntat tenaç de Déu de no interrompre el diàleg de salvació amb nosaltres. En Jesús crucificat, a qui «Déu, per nosaltres, li va carregar el pecat» (2Co 5, 21), ha arribat aquesta voluntat fins al punt de fer recaure sobre el seu Fill tots els nostres pecats, fins a «posar Déu contra Déu», com va dir el papa Benet XVI (Enc. Deus caritas est, 12). En efecte, Déu estima també als seus enemics (Mt 5,43-48).

El diàleg que Déu vol establir amb tot home, mitjançant el Misteri pasqual del seu Fill, no és com el que s’atribueix als atenesos, els quals «en res no passaven el temps més de gust que contant o escoltant novetats.» (Ac 17,21). Aquest tipus de xerrameca, dictat per una curiositat buida i superficial, caracteritza la mundanitat de tots els temps, i en els nostres dies pot insinuar també en un ús enganyós dels mitjans de comunicació.

 

 1. Una riquesa per compartir, no per acumular només per a si mateix

Posar el Misteri pasqual en el centre de la vida vol dir sentir compassió per les nafres de Crist crucificat presents en les nombroses víctimes innocents de les guerres, dels abusos contra la vida tant del no nascut com de l’ancià, de les múltiples formes de violència, dels desastres mediambientals, de la distribució injusta dels béns, del tràfic de persones en totes les seves formes i de la set desenfrenada de guanys, que és una forma d’idolatria.

Avui segueix sent important recordar als homes i dones de bona voluntat que han de compartir els seus béns amb els més necessitats mitjançant l’almoina, com a forma de participació personal en la construcció d’un món més just. Compartir amb caritat fa a l’home més humà, mentre que acumular comporta el risc d’embrutar-se, ja que es tanca en el seu propi egoisme. Podem i hem d’anar fins i tot més enllà, considerant les dimensions estructurals de l’economia. Per aquest motiu, en la Quaresma de 2020, del 26 al 28 de març, he convocat a Assís als joves economistes, empresaris i change-makers, amb l’objectiu de contribuir a dissenyar una economia més justa i inclusiva que l’actual. Com ha repetit moltes vegades el magisteri de l’Església, la política és una forma eminent de caritat (cf. Pius XI, Discurs a la FUCI, 18 de desembre de 1927). També ho serà l’ocupar-se de l’economia amb aquest mateix esperit evangèlic, que és l’esperit de les Benaurances.

Invoco la intercessió de la benaurada Verge Maria sobre la propera Quaresma, perquè escoltem la crida a deixar-nos reconciliar amb Déu, fixem la mirada del cor en el Misteri pasqual i ens convertim a un diàleg obert i sincer amb el Senyor. D’aquesta manera podrem ser el que Crist diu dels seus deixebles: sal de la terra i llum del món (cf. Mt 5,13-14).

Francesc

Roma, 7 d’octubre de 2019

Memòria de la Mare de Déu del Roser

4.184 comments

 1. Very good site you have here but I was wanting to know if you
  knew of any community forums that cover the same topics discussed
  here? I’d really love to be a part of online community where I can get comments from other knowledgeable people that share
  the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Many thanks!

 2. I am not positive where you’re getting your information, but great topic.
  I must spend a while learning much more or figuring out more.
  Thank you for great information I was looking for this info for my
  mission.

 3. Hey fantastic website! Does running a blog similar to this take a massive amount work?
  I’ve no understanding of computer programming however I
  was hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any
  ideas or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off topic but I simply had
  to ask. Thanks a lot!

 4. I simply want to say I’m beginner to blogging and actually savored this blog site. Probably I’m likely to bookmark your website . You actually have awesome articles and reviews. Thank you for sharing with us your blog site.

 5. Wonderful message. I discover something more difficult on various blogs everyday. It will always be boosting to review material from other authors and exercise a something from their shop. I?d prefer to utilize some with the web content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll provide you a link on your internet blog site. Thanks for sharing.

 6. Cheap Gucci Handbags Is usually blogengine much better than wp for reasons unknown? Should be which is turning out to be popluar today.

 7. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think of if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this blog could definitely be one of the best in its field. Good blog!

 8. Spot on with this write-up, I genuinely believe this website requires far more consideration. I?ll most likely be once more to check out far more, thanks for that information.

 9. There are absolutely a great deal of information like that to think about. That is a wonderful indicate raise. I offer the thoughts over as basic inspiration but plainly there are inquiries like the one you bring up where the most essential point will be operating in truthful good faith. I don?t recognize if finest methods have actually arised around things like that, but I make sure that your work is clearly identified as an up for grabs. Both children as well as ladies really feel the influence of simply a moment?s satisfaction, for the remainder of their lives.

 10. Youre so great! I do not suppose Ive read anything like this before. So great to discover somebody with some initial thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is something that is needed on the web, somebody with a little creativity. helpful work for bringing something new to the web!

 11. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your
  site? My blog site is in the exact same niche as yours and my users would
  definitely benefit from some of the information you present
  here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 12. Great beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your site,
  how can i subscribe for a blog website? The account helped me a appropriate deal.

  I have been a little bit familiar of this your broadcast provided bright transparent idea

 13. When I originally commented I clicked the -Inform me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is included I get four emails with the very same remark. Exists any way you can eliminate me from that service? Thanks!

 14. Hi! I simply would like to give a substantial thumbs up for the fantastic info you have here on this article. I will certainly be coming back to your blog site for even more quickly.

 15. After study a few of the article on your website currently, and I really like your means of blog writing. I bookmarked it to my book marking site checklist and will be checking back soon. Pls take a look at my website also and also let me know what you think.

 16. Area on with this article, I really believe this internet site requires much more factor to consider. I?ll possibly be once again to read far more, thanks for that details.

 17. After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. Is there a means you can remove me from that service? Thanks a lot!

 18. Can I simply just say what a comfort to discover someone who truly understands what they’re discussing on the internet. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people should read this and understand this side of your story. It’s surprising you’re not more popular since you definitely have the gift.

 19. Greetings, There’s no doubt that your blog may be having web browser compatibility problems. When I look at your website in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great blog!

 20. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you finding the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 21. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 22. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am experiencing problems with your RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 23. This is the right webpage for anybody who hopes to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that’s been written about for many years. Excellent stuff, just great!

 24. Your style is really unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this page.

 25. The very next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I truly thought you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 26. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to produce a superb article… but what can I say… I procrastinate a lot and never manage to get nearly anything done.

 27. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly happy I came across it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 28. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 29. An interesting discussion is definitely worth comment. I think that you need to write more on this subject, it may not be a taboo matter but typically people do not speak about these topics. To the next! All the best!!

 30. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I really hope to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

 31. After looking over a number of the blog posts on your web page, I seriously appreciate your technique of blogging. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and let me know what you think.

 32. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I really believed you would have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something that you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 33. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was conducting a little homework on this. And he actually ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this issue here on your internet site.

 34. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to produce a top notch article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage to get anything done.

 35. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 36. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

 37. Howdy! This blog post couldn’t be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I will send this information to him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Many thanks for sharing!

 38. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now 😉

 39. This is the perfect website for anybody who really wants to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been discussed for years. Excellent stuff, just great!

 40. Hi there! This blog post could not be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I am going to send this information to him. Pretty sure he will have a great read. Thanks for sharing!

 41. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you spending some time and energy to put this informative article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 42. Spot on with this write-up, I honestly believe this website needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the info!

 43. After exploring a handful of the blog posts on your blog, I seriously like your technique of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my website too and let me know how you feel.

 44. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something which too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I found this in my search for something concerning this.

 45. Next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I actually thought you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you can fix if you were not too busy searching for attention.

 46. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am having difficulties with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody getting the same RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 47. Hi there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after going through some of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 48. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something which too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this in my hunt for something regarding this.

 49. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 50. I blog often and I seriously appreciate your content. This article has really peaked my interest. I will take a note of your website and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 51. A motivating discussion is worth comment. I believe that you ought to publish more about this topic, it might not be a taboo subject but typically people don’t discuss these issues. To the next! Many thanks!!

 52. You’ve made some decent points there. I checked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 53. After checking out a few of the blog posts on your blog, I truly appreciate your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and tell me how you feel.

 54. There are definitely a great deal of information like that to take into consideration. That is a terrific point to raise. I offer the ideas above as general motivation yet clearly there are inquiries like the one you bring up where one of the most important thing will be operating in truthful good faith. I don?t recognize if ideal practices have actually emerged around points like that, but I am sure that your work is plainly determined as an up for grabs. Both children and also ladies feel the effect of just a moment?s satisfaction, for the remainder of their lives.

 55. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. Is there a means you can remove me from that service? Many thanks!

 56. Aw, this was an incredibly good post. Taking a few minutes and actual effort to produce a top notch article… but what can I say… I put things off a lot and don’t seem to get nearly anything done.

 57. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been conducting a little research on this. And he in fact bought me lunch simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject here on your website.

 58. A motivating discussion is definitely worth comment. I think that you should publish more about this subject, it may not be a taboo subject but typically people don’t discuss such topics. To the next! Many thanks!!

 59. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this in my hunt for something regarding this.

 60. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you should write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but typically folks don’t discuss these subjects. To the next! Cheers!!

 61. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very own site and want to learn where you got this from or exactly what the theme is named. Thank you!

 62. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this in my search for something concerning this.

 63. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this subject, it might not be a taboo subject but usually people don’t speak about these issues. To the next! Kind regards!!

 64. Hello, There’s no doubt that your web site could possibly be having browser compatibility problems. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great blog!

 65. I blog frequently and I genuinely appreciate your content. The article has really peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed too.

 66. I’m very happy to uncover this site. I need to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely liked every little bit of it and I have you saved to fav to check out new information on your web site.

 67. I’m pretty pleased to uncover this web site. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and i also have you saved to fav to see new information in your web site.

 68. You’re so awesome! I don’t believe I have read through something like this before. So great to discover somebody with some unique thoughts on this subject. Really.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is required on the internet, someone with a little originality!

 69. Good day! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through a few of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 70. Can I just say what a comfort to uncover an individual who actually understands what they’re talking about over the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people must read this and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular because you certainly possess the gift.

 71. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through problems with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anybody having similar RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 72. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something which too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 73. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s
  to be precisely what I’m looking for. Does one offer guest writers
  to write content to suit your needs? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a number of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome weblog!

 74. Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through many of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 75. You’re so awesome! I don’t suppose I’ve truly read through something like that before. So great to discover somebody with some genuine thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 76. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Is there a means you can remove me from that service? Kudos!

 77. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 78. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I really hope to see the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

 79. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through a few of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly pleased I came across it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 80. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It will always be useful to read through content from other authors and practice a little something from other websites.

 81. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I found it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 82. I blog often and I seriously appreciate your content. This great article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 83. Howdy! This post couldn’t be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I’ll forward this post to him. Fairly certain he will have a great read. I appreciate you for sharing!

 84. Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual effort to produce a really good article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

 85. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you taking the time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 86. Hello there, I do think your website may be having web browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent site!

 87. I was excited to discover this web site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you saved as a favorite to look at new things on your site.

 88. After I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Thank you!

 89. Can I just state what an alleviation to discover somebody who in fact recognizes what theyre discussing on the internet. You most definitely understand how to bring an issue to light and make it vital. More individuals require to read this as well as comprehend this side of the story. I cant believe youre not a lot more preferred since you absolutely have the present.

 90. I truly love your site.. Very nice colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own site and want to know where you got this from or just what the theme is named. Appreciate it!

 91. Aw, this was an extremely nice post. Spending some time and actual effort to create a good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never seem to get anything done.

 92. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping to see the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own website now 😉

 93. Right here is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for decades. Great stuff, just wonderful!

 94. This is the perfect web site for everyone who wishes to understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been discussed for decades. Wonderful stuff, just wonderful!

 95. Can I simply say what a relief to uncover somebody that truly knows what they are discussing on the web. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to look at this and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular given that you surely possess the gift.

 96. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 97. Howdy! This blog post could not be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I am going to forward this article to him. Fairly certain he’ll have a great read. Thank you for sharing!

 98. I blog quite often and I seriously appreciate your information. This great article has really peaked my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

 99. You’ve made some really good points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 100. Hello there! This blog post couldn’t be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 101. Greetings, I do believe your blog may be having browser compatibility issues. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, great website!

 102. May I just say what a relief to find a person that really understands what they are talking about on the internet. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. More people have to look at this and understand this side of the story. I was surprised that you aren’t more popular because you certainly have the gift.

 103. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 104. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 105. Aw, this was a really great post. In idea I want to put in writing like this in addition? taking time as well as actual effort to make a very good article? yet what can I say? I procrastinate alot and by no means seem to obtain something done.

 106. I seriously love your site.. Pleasant colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own website and would love to find out where you got this from or exactly what the theme is called. Thank you!

 107. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

 108. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 109. You are so cool! I do not think I have read through a single thing like that before. So good to find someone with genuine thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 110. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I’m hoping to view the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site now 😉

 111. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?

  My site has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or
  outsourced but it appears a lot of it is popping
  it up all over the internet without my permission. Do you know any solutions to help prevent content from being
  ripped off? I’d certainly appreciate it.

 112. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after going through a few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly happy I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 113. The following time I check out a blog site, I hope that it does not disappoint me as much as this. I mean, I know it was my option to read, however I actually thought youd have something intriguing to state. All I listen to is a number of yawping regarding something that you might repair if you werent too active trying to find attention.

 114. I blog quite often and I truly thank you for your information. The article has really peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed too.

 115. The very next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, however I actually thought you’d have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could possibly fix if you were not too busy seeking attention.

 116. You are so interesting! I do not believe I have read a single thing like that before. So wonderful to find somebody with a few original thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with a little originality!

 117. I am usually to blog writing as well as i truly value your web content. The write-up has actually peaks my rate of interest. I am mosting likely to bookmark your site as well as keep checking for brand-new info.

 118. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Cheers!

 119. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity on your put up is simply great and i can think you are knowledgeable on this subject. Fine together with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay up to date with drawing close post. Thank you one million and please carry on the gratifying work.

 120. I was extremely happy to locate this web-site. I intended to many thanks for your time for this remarkable read!! I most definitely appreciating every little of it as well as I have you bookmarked to look into new stuff you article.

 121. After study a few of the article on your internet site currently, and I really like your way of blog writing. I bookmarked it to my bookmark website checklist and also will be examining back soon. Pls look into my internet site also and let me know what you think.

 122. I blog frequently and I seriously appreciate your information. The article has really peaked my interest. I’m going to book mark your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed too.

 123. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 124. This is the appropriate blog for any individual who intends to find out about this subject. You understand a lot its almost difficult to say with you (not that I actually would want?HaHa). You certainly put a new spin on a topic thats been blogged about for several years. Excellent stuff, simply excellent!

 125. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I
  came to look it over. I’m definitely loving
  the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Wonderful blog and amazing style and design.

 126. I’m extremely pleased to uncover this website.
  I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!!
  I definitely enjoyed every bit of it and i also have you saved to fav to
  see new things in your website. adreamoftrains best website hosting

 127. There are certainly a great deal of information like that to take into account. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general ideas yet plainly there are inquiries like the one you raise where one of the most important thing will certainly be working in honest good faith. I don?t recognize if finest methods have actually emerged around things like that, yet I am sure that your job is plainly determined as a fair game. Both young boys and women really feel the effect of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 128. Pretty element of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say
  that I acquire in fact loved account your weblog posts.
  Any way I’ll be subscribing to your augment and even I fulfillment
  you access constantly fast.

 129. Nice blog post. I find out something extra challenging on different blog sites day-to-day. It will certainly always be boosting to read content from various other authors and exercise a something from their store. I?d like to make use of some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll provide you a web link on your web blog. Many thanks for sharing.

 130. Hey there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create
  my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 131. I am usually to blogging and i truly value your web content. The write-up has truly peaks my rate of interest. I am going to bookmark your website as well as maintain looking for brand-new details.

 132. I am frequently to blogging and i actually appreciate your material. The short article has truly peaks my rate of interest. I am mosting likely to bookmark your site as well as keep looking for brand-new information.

 133. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 134. Youre so cool! I do not mean Ive check out anything similar to this prior to. So nice to find someone with some original thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that is needed online, somebody with a little originality. beneficial job for bringing something new to the net!

 135. I?m pleased, I must state. Actually seldom do I encounter a blog that?s both instructional and also entertaining, as well as let me inform you, you have actually struck the nail on the head. Your idea is impressive; the problem is something that not enough individuals are talking intelligently about. I am really happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

 136. I am typically to blogging as well as i really appreciate your web content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and also keep checking for new info.

 137. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please let me know if you
  run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look
  forward to your new updates.

 138. Hello! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m definitely delighted I discovered
  it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

  32hvAj4 cheap flights

 139. There are definitely a lot of details like that to consider. That is a terrific point to bring up. I use the thoughts above as general ideas but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be operating in honest good faith. I don?t recognize if best practices have actually arised around points like that, however I make sure that your work is plainly recognized as a level playing field. Both young boys as well as girls really feel the impact of simply a moment?s enjoyment, for the rest of their lives.

 140. เกม สล็อตออนไลน์ ยอดฮิตที่ได้รับความนิยมเกมคาสิโนออนไลน์ สล็อตออนไลน์ ฝากถอนอัตโนมัติ 24 ชั่วโมง พบกับ สล็อตออนไลน์ รูปแบบใหม่ ฝาก – ถอนอัตโนมัติ

 141. The following time I review a blog, I really hope that it does not dissatisfy me as long as this set. I imply, I know it was my option to read, however I in fact assumed youd have something interesting to state. All I hear is a number of whining regarding something that you might take care of if you werent also hectic trying to find focus.

 142. After study a few of the post on your web site currently, and also I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list as well as will be inspecting back soon. Pls look into my internet site also as well as let me understand what you assume.

 143. Oh my benefits! a remarkable article guy. Thanks Nevertheless I am experiencing issue with ur rss. Don?t understand why Unable to subscribe to it. Is there anybody obtaining identical rss issue? Any individual that recognizes kindly respond. Thnkx

 144. When I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are included- checkbox and now each time a remark is included I obtain 4 e-mails with the very same remark. Exists any way you can eliminate me from that solution? Many thanks!

 145. There are some interesting times in this article however I don?t understand if I see all of them facility to heart. There is some validity however I will certainly hold viewpoint until I check out it further. Great write-up, thanks and also we desire extra! Contributed to FeedBurner too

 146. The next time I review a blog site, I hope that it does not disappoint me as high as this one. I indicate, I recognize it was my option to read, yet I actually assumed youd have something intriguing to say. All I hear is a number of whining concerning something that you can take care of if you werent also active seeking interest.

 147. And more at least with your IDE and have yourself acidity to go to and south inner, with customizable couturiere and ischemia cardiomyopathy has, and all the protocol-and-feel online drugstore canada you slide instead of rigid hypoglycemia. buying a term paper Bowkty vqxdmb

 148. What are you indicating, man? I understand everyones got their own thoughts and opinions, but really? Listen, your website is neat. I like the effort you put into it, particularly with the vids and the pics. But, come on. Theres gotta be a better way to say this, a way that doesnt make it seem like everybody here is stupid!

 149. A remarkable share, I just provided this onto a coworker that was doing a little analysis on this. As well as he in fact got me breakfast due to the fact that I discovered it for him. smile. So let me rephrase that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for investing the time to discuss this, I feel strongly about it as well as enjoy learning more on this topic. Ideally, as you become experience, would certainly you mind upgrading your blog with more information? It is extremely practical for me. Huge thumb up for this article!

 150. Aw, this was a really nice blog post. In suggestion I would like to put in composing similar to this additionally? requiring time and also real initiative to make a very good article? but what can I state? I hesitate alot and by no means seem to obtain something done.

 151. I seriously love your website.. Excellent colors & theme. Did you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own personal site and would like to learn where you got this from or just what the theme is called. Cheers.

 152. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 153. Hey this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 154. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.